Op 29 oktober 2015 gaat de debatavond over spanning tussen principes en praktijk. De morele ervaring dat sommige dingen niet kunnen of omgekeerd, bijzonder belangrijk zijn, berust bij de meeste mensen niet op moraalfilosofisch of ideologisch inzicht. Mensen ervaren ook zonder abstracte redeneringen welke morele grenzen en verwachtingen ze ernstig moeten nemen. Wat is de verhouding tussen wat mensen in de praktijk in moreel opzicht ervaren en wat geldt vanuit een theoretisch of ideologisch ideaal? Wat is de waarde van de expertise die ethici aandragen in ethische commissies en in welke zin is het ideologisch engagement om bijvoorbeeld via wetgeving of economische maatregelen in te grijpen in de gangbare morele orde, te rechtvaardigen?
Steven Vanackere, CD&V
Yvonne Denier, ethica
Chris Gastmans, ethicus
Wilfried Gyselaers, gynaecoloog
Op 3 december 2015 gaat de debatavond over Prenatale testen: Keuzevrijheid of Keuzeplicht? Prenatale testen worden standaard aangeboden aan zwangere vrouwen/koppels. Zij hebben de keuze om hier al dan niet op in te gaan, maar hoe vrij voelen zij zich om deze keuzes te maken? Is het verantwoord om ‘niet te willen weten’? Om ruimte te laten voor het onverwachte? Hoe beïnvloeden maatschappelijke percepties rond een goed of kwaliteitsvol leven het keuzeproces wanneer een prenatale test uitwijst dat er iets mis is? Hoe spelen beleidskeuzes inzake terugbetaling van prenatale testen en/of ondersteuningsmogelijkheden van mensen met een beperking mee in het nadenken over behoud of afbreken van een gewenste zwangerschap? In dit debat willen we graag gynaecologen, ethici en ouders een stem geven.
Griet Galle, filosofe en ervaringsdeskundige
Ignaas Devisch, ethicus
Bettina Blaumeiser, gynaecoloog
Jo Lebeer, expert handicapstudies
Op 21 januari 2016 gaat de debatavond over Anonimiteit of Afstamming? Wettelijk gezien wordt anoniem donorschap opgelegd en als maatschappelijke norm aanvaard, terwijl anoniem bevallen afgestraft wordt (of hoogstens gedoogd in de vorm van de vondelingenschuif). Regelmatig beroeren deze thema’s de media: wanneer donor - en/of adoptiekinderen van zich laten horen, wanneer er opnieuw een baby te vondeling is gelegd, wanneer mensen opgeroepen worden zaad- of eiceldonor te worden. De perspectieven van de betrokken kinderen, donoren, wensouders of vrouwen die hun kind afstaan, lijken vaak lijnrecht tegenover elkaar te staan. In dit debat laten we graag deze verschillende stemmen aan het woord. Tegelijkertijd willen we ook bekijken wat deze discussies zeggen over hoe wij als maatschappij kijken naar ouderschap en bloedverwantschap om van daaruit de gesprekken te voeden.
Arnold Burms, filosoof
Guido Pennings, ethicus
Bart Pattyn, ethicus
Bruno Vanobbergen, kinderrechtencommissaris
Ellen Van Stichel, ethica
Thomas d’Hooge, fertiliteitsarts
Op 10 maart 2016 gaat het debat over Taboe op abortus: zin of onzin? Er gaan stemmen op om de abortuswet uit de strafwet te halen omdat men het taboe rond abortus wil doorbreken. Het taboe zou immers stigmatiserend werken en mensen ten onrechte culpabiliseren. Toch merken we dat de vrouwen zelf schroomvol met het thema omgaan. Hebben zij ook de wens om het taboe te doorbreken? In dit debat willen we het nadrukkelijk hebben over wat een taboe precies is. Hoe kwamen taboes tot stand? Zijn taboes relicten uit het verleden en staan ze ons enkel in de weg of hebben ze ook in moderne samenlevingen zin? Is het realistisch aan te nemen dat je een taboe kan opheffen? Kunnen we ons een samenleving voorstellen waarin niet langer taboes bestaan? Mochten taboes belangrijk zijn rond welke grenzen zouden ze moeten gecreëerd of in stand gehouden worden?
Wim Lemmens, filosoof
Peter Rober, psycholoog- systeemtherapeut
Françoise Dedrie, Luna
Katrien Ruytjens, raad van bestuur Fara
Meer info